header_faq.jpg

GYIK

Hol érhető el a szolgáltatás?

A Flexinet szolgáltatás kizárólag Magyarország területén érhető el.

Milyen feltételek szükségesek a Flexinet szolgáltatás működéséhez?

A szolgáltatás működéséhez normál 230 V hálózati feszültség, illetve a műholdra való szabad rálátás szükséges. Utóbbi feltétel teljesítésével kapcsolatban ld. a következő bejegyzéseket.

Szükséges valamilyen engedély a műholdas antenna telepítéséhez?

Normál esetben a szolgáltatás nyújtásához biztosított antenna telepítéséhez nem kell külön tervet benyújtani, valamint telepítési engedélyt kérni. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben a felhasználó műemlék, vagy műemlék jellegű épületre tervezi az antenna telepítését, úgy az illetékes hatóságokkal ezzel kapcsolatban egyeztetni kell. Az antenna telepítésének előkészítése és az esetlegesen ehhez szükséges engedélyek beszerzése a felhasználó feladata, a Szolgáltató támogatást nyújt a folyamat során.

Milyen szempontok fontosak az antenna helyének megválasztásánál?

A legfontosabb szempont az antenna helyének megválasztásánál, hogy a műholdra való rálátását semmi ne gátolja. Hozzávetőlegesen déli irányba kell olyan helyet keresni, ahol pl. fa, épület, vagy egyéb építmény „belógása” nem zavarja az adatátvitelt. A hely kijelöléséhez, illetve a műholdra való rálátás meghatározásához segítséget nyújt a következő weboldalon megtalálható többnyelvű alkalmazás: Antenna helyének meghatározása.

Használatához szükség esetén segítséget nyújtunk.

Hova kerüljön műholdas antennaszerkezet?

Alapesetben a műholdas antenna telepítéséhez csőbilincset biztosítunk.

Falitartós, lapostetős, sátortetős, vagy oszlopos antenna tartóra való telepítése esetén a különböző antennatartók biztosításáért külön díjat számítunk fel. Ezzel kapcsolatban kérjen információt tőlünk előzetesen!

Az antenna tartó elhelyezésének tervezésekor kérjük vegye figyelembe, hogy a TV vevőantennáktól eltérően a műholdas adatátviteli antennák esetében milliméteres elmozdulások is negatívan befolyásolhatják az összeköttetés minőségét, ezért javasoljuk, hogy az antennát stabil rögzítést lehetővé tevő tégla-, vagy betonfalra telepítsék. Faházra, kerítésre, vagy egyéb olyan felületre történő telepítést – ahol az antennatartó elmozdulhat – nem javasoljuk. Földre történő telepítés esetén előzetesen betonalapot kell az antennatartónak készíteni.

További szempontok a hely kiválasztásához:

  • az antenna ne kerüljön túl magasra – az esetleges javítások, karbantartások esetén egyszerűbb a megközelítés;
  • az antenna ne kerüljön túl alacsonyra sem, hiszen az előtte való elhaladás során (pl. gyalogosok, járművek) az összeköttetés szakadozhat;

A telepítés tervezésénél szintén figyelembe kell venni, hogy az antenna és a műholdas beltéri egység távolsága a 25 métert ne haladja meg. Amennyiben ennél nagyobb távolság áthidalása szükséges, úgy javasoljuk, hogy a műholdas beltéri egység és a számítógép között hosszabb Ethernet kábel kerüljön telepítésre.

Amennyiben előzetes telepítési szemle szükséges, úgy azt 15 000 Ft kiszállási díj ellenében végezzük el.

Sajátkezüleg is elvégezhető a műholdas terminál telepítése?

Javasoljuk, hogy a telepítéshez cégünk tapasztalt munkatársait vegyék igénybe, ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy felhasználóink saját maguk végezzék el a telepítést. Ebben az esetben felhívjuk a figyelmet arra, hogy a TV adások vételéhez használt műholdas parabolaantennák telepítéséhez képest az összeszerelést, valamint műholdra állást jóval pontosabban kell elvégezni. A telepítéshez szükséges használati útmutatót rendelkezésre bocsátjuk.

Szükségem van telefonvonalra a szolgáltatás igénybe vételéhez?

Nincs szükséges kábeles, vagy hagyományos telefon vonalra.

Milyen minimális számítógép konfiguráció szükséges a szolgáltatás igénybe vételéhez?

Bármely számítógép (MAC, Windows, vagy Linux OS), amely rendelkezik integrált hálózati kártyával alkalmas arra, hogy a műholdas beltéri modemhez csatlakoztassuk. Egyéb hardver, vagy szoftver nem szükséges a kapcsolat igénybevételéhez.

Használható számítógépes hálózatban a műholdas összekötettés?

Igen. Ebben az esetben egy IP router csatlakoztatása szükséges a műholdas beltéri modem és a hálózat közé.

Használható a szolgáltatás WiFi hálózatban?

Igen, bármely WiFi router csatlakoztatásával.

Milyen késleltetési idők jelentkeznek műholdas adatátvitel esetén?

Az összeköttetéshez igénybe vett geostacionárius műholdak az Egyenlítő felett kb. 36 000 km magasságban keringenek. Az átvitel során az adat a Föld-Műhold távolságot kb. 250 msec alatt teszi meg, így a kétirányú műholdas protokol esetén összeségében mintegy 600 msec késleltetés jelentkezik. A késleltetés hatásainak minél hatékonyabb kezelése érdekében a telepítésre kerülő műholdas terminálok beépített gyorsító alkalmazásokkal rendelkeznek, javítva ezzel a felhasználói érzetet.

Alkalmas az összeköttetés online internetes játékokhoz?

Elvileg igen, gyakorlatban azonban a magas válaszidő (kb. 750 msec) miatt nem javasoljuk.

Támogatja az IP telefóniát (VoIP) a műholdas összeköttetés?

Igen, mindegyik előfizetői csomag alapból támogatja az IP telefóniát.

Használható a Skype a műholdas kapcsolaton keresztül?

Igen. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy bizonyos szintű (~ 1 mp) késleltetés érzékelhető a beszélő és hallgató viszonyában.

Mennyire stabil az összeköttetés rossz időjárási körülmények között?

Bár extrém időjárási körülmények esetén (pl. felhőszakadás, jelentős havazás) esetén előfordulhatnak jelszint csökkenések, ugyanakkor a szolgáltatáshoz használt technológia automatikusan reagál az esetlegesen romló időjárási viszonyokra. A jelszintek automatikus szabályozásával és optimalizálásával (adaptív kódolás és moduláció) biztosítja a rendszer, hogy szolgáltatáskiesés ne következzen be. Ezzel a Flexinet szolgáltatás kiemelkedő rendelkezésre állást biztosít felhasználói részére.

Van lehetőség az előfizetői csomagok módosítására?

Igen, van lehetőség módosításra a következő szempontok figyelembe vételével:

  • ha egy olcsóbb csomagra történik módosítás, akkor a régi csomag egy havi díjának megfizetésével történik az átírás;
  • az olcsóbb csomagra történő módosításra annak a hónapnak a végén kerül sor, amikor az erre vonatkozó kérelem beérkezett;
  • magasabb csomagra történő módosítás esetén a váltás a kérelem másnapján kerül végrehajtásra és nincs külön felszámított díja;
  • magasabb csomagra történő módosítás esetén a módosítás napjától időarányosan kerül kiszámlázásra a magasabb összegű havi díj;
  • csomagváltásra egy hónapban csak egyszer kerülhet sor.

Mennyi a garancia a megvásárolt műholdas eszközökre?

A gyártó 24 hónap garanciát biztosít a műholdas eszközökre.

Van korlátozás a letölthető adatmennyiségre vonatkozóan?

Igen, van. Erről bővebben a Kapacitás használati szabályok linken olvashat.

Amikor az interneten böngészünk, e-maileket küldünk, vagy videókat nézünk, akkor adatokat töltünk le és fel. A Flexinet csomagok mindegyike adatforgalmi korlátot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy ennek átlépése után az adott csomagra vonatkozó sávszélességet – a hónap hátralévő részére – a Szolgáltató csökkenti. Ezért fontos lehet, hogy a Felhasználók tisztában legyenek azzal, hogy az interneten végzett különböző tevékenységek milyen adatforgalmat generálhatnak.

Mire lehet elég az előfizetői csomagban foglalt adatmennyiség?

(a feltüntetett adatok tájékoztató jellegűek)

Forgalmazható adatmennyiség

Megjegyezzük ugyanakkor, hogy a rendelkezésre álló csomagok többféle forgalmi adatmennyiség opciót is tartalmaznak, ezért minden felhasználó a szokásainak megfelelő csomag választásával tulajdonképpen optimálisan, korlátozás nélkül tudja az előfizetését használni. Amennyiben mégsem elegendő az előfizetői csomagban foglalt alap forgalmi mennyiség, akkor lehetőség van magasabb csomag választására (amely több adat forgalmazását teszi lehetővé), vagy Extra forgalmi mennyiség alkalmankénti vásárlására.